BLOG ILMU UNTUK PANDUAN UMAT

DARUL FUQAHA
Pusat Ilmu, Dakwah, Pendidikan & Kebajikan Yang diasaskan Oleh Syeikh Khairuddin Takiri
MAAHAD TAHFIZ ANAK YATIM DARUL FUQAHA
Pusat Pendidikan Bersepadu Untuk Anak Yatim
Produk Kesihatan & Kecantikan D`HATIKU

Jom Sertai Fan Ust Khairuddin
USTAZ KHAIRUDDIN FAN'S
Ustaz Khairuddin at-Takiri

Promote Your Page Too
DARUL FUQAHA FAN`S
DARUL FUQAHA

Promote Your Page Too
Ibadah Korban di Kemboja RM230, Sabah RM400 & Eritrea RM300. Hubungi Ustaz Khairuddin 0133890000, Ustaz azlan 0192677703 dan Ustazharme 0192121972 untuk 1 bahagian,
KORBAN DI KEMBOJA FAN`S
Ibadah Korban di Kemboja, Eritrea & Pendalaman Sabah

Promote Your Page Too
SOAL JAWAB ISLAM FAN`S
Soal Jawab Islam

Promote Your Page Too
IKLAN TERKINI

DIPLOMA SYARIAH & SIJIL TAFAQQUH
BIMBINGAN
Ust Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri
PENDAFTARAN PELAJAR BARU DIBUKA
LEPASAN SPM LAYAK MEMOHON
bertempat
di KOLEJ ISLAM FUQAHA Sg. Merab, Bangi
SYARAT & MINAT YANG TINGGI UNTUK MENJADI ULAMA
Persiapan untuk melanjutkan pengajian Ijazah Pertama di Universiti2 di Indonesia
PENGAJIAN PERCUMA

Hubungi Ust Harme 0192121972
BACAAN AL-QUR'AN AL-KARIM
BACAAN QARI MASJID HARAM MAKKI
KLIK
ISLAMIC BOOK ONLINE
NOVEL "PUAKA"
Video-Kuliah Dhuha
Video-Kisah Nabi1
Video-Kisah Nabi2
Video-Kisah Nabi3
Video-Kisah Nabi4
Video-Kisah Nabi5
Video-Kisah Nabi6
Video-Tafsir Baqarah;5-6
youtube
KULIAH DHUHA..

pengajian tafsir ibnu kathir, hadis riadussolihin & fekh hadis bulughul marom


klik di sini untuk mendengar sambungan KLIK
MASJID..

Ukhwah.com :: Top Blog
RAKAN BLOG
WEB ARUS PERDANA
[`] ::. UTUSAN MELAYU
[`] ::. BERITA HARIAN
[`] ::. HARIAN METRO
[`] ::. KOSMO
[`] ::. METRO AHAD
[`] ::. NEW STRAITS TIMES
[`] ::. MALAYSIA KINI
[`] ::. HARAKAH
[`] ::. AGENDA DAILY
[`] ::. SIASAH DAILY
[`] ::. SELANGOR DAILY
[`] ::. TRANUNG KITE
[`] ::. ALJAZEERA
[`] ::. AkHbAr MaGrIbI < [`] ::. ABC news
[`] ::. BBC news
[`] ::. CNN
[`] ::. GOOGLE news
[`] ::. SUARAM
[`] ::. TERAS MELAYU
[`] ::. UMNO
[`] ::. PEMUDA UMNO
[`] ::. PARTI KEADILAN
[`] ::. PARTI ISLAM
WEB ILMIYYAH
[`] ::. LAMAN WEB ILMIYYAH
[`] ::. JAKIM
[`] ::. PERSATUAN ULAMA MALAYSIA
[`] ::. Dr. Sa`id Ramadhan al-Buti
[`] ::. Dr Asri Zainal Abidin
[`] ::. Ust Nik Nasri Nik Malek
[`] ::. Ust Shauqi Othman
[`] ::. Ust Hasrizal
[`] ::. Ust Zaharuddin
[`] ::. al-ahkam on-line
[`] ::. Ust Adlan Abd Aziz
[`] ::. Ust Zamihan al-Ghari
[`] ::. TAMAN ILMU ISLAM
[`] ::. UKHWAH.COM
[`] ::. SURAU LADANG
[`] ::. E-BOOK
[`] ::. SURAU FABER2
POLITICIAN BLOGGER
[`] ::. YB DATO SHAHRIR SAMAD
[`] ::. DATO' KADIR JASIN
[`] ::. TUN DR MAHATHIR
[`] ::. DATO' ROHANIE AHMAD
[`] ::. ROSLAN SMS
[`] ::. LIM KIT SIANG
[`] ::. KASIM AHMAD
[`] ::. RONNIE LIU
[`] ::. ANWAR IBRAHIM
[`] ::. MARINA MAHATHIR
[`] ::. HUSAM MUSA
[`] ::. PENARIK BECA
[`] ::. TARMIZI MAT JAM
[`] ::. SYD HUSSIN AL ATTAS
[`] ::. SANG KELEMBAI
[`] ::. FATHI ARIS
MALAYSIAN BLOGGER
[`] ::. ASMAH ISMAIL
[`] ::. YUSAMMIR
TAQWIM SOLAT
Filem Fitna; Geert Wilders Belanda & Geert Wilders Malaysia
Sunday, April 6, 2008
Isu filem Fitna yang mencerca islam menarik perhatian ramai umat Islam termasuk umat Islam di Malaysia. Pelbagai pihak mengemukakan tindak balas mereka. Ada yang menerusi perkataan. Ini boleh diperhatikan menerusi akhbar, blog, laman web, sms yang disebarkan dan percakapan seharian. Ada pula menerusi perbuatan. Antara perbuatannya ialah berdemonstrasi membantah filem tersebut. Alhamdulillah semua respon ini menunjukkan bahawa majoriti umat islam masih sensitif dengan perkara-perkara yang melibatkan kehormatan Islam. Masih berbaki iman umat ini untuk mengengkari kemungkaran. Mereka masih mengenali erti kemungkaran.

Namun, marilah kita merenung lebih jauh......

PERTAMA : pertembungan antara kebenaran dan kebatilan

Hakikatnya, kebenaran dan kebatilan akan sentiasa bertentangan sampai ke akhir zaman. Golongan yang kufur akan memperjuangkan kekufuran mereka. Orang yang beriman tentulah memperjuangkan keimanan mereka. Allah berfirman:

الَّذِينَ آَمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُوا أَوْلِيَاءَ الشَّيْطَانِ إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفًاMaksudnya: "dan orang yang beriman berperang di jalan Allah. Dan orang-orang kufur berjuang di jalan taghut. maka perangilah pembantu-pembantu syaitan. sesungguhnya tipu daya syaitan itu sangat lemah" (al-Nisa’, ayat 76)

Ayat ini menegaskan hakikat kewujudan dua golongan yang sentiasa bertentangan. Golongan yang membawa panji kebenaran dan golongan yang mendokong panji kesyaitanan. Tinggal lagi ialah tanggungjawab golongan beriman untuk memerangi golongan pembantu syaitan. Mudah-mudahan respon umat terhadap tindakan Geert Wilders menjadi mukaddimah perjuangan memerangi pejuang syaitan dan agenda syaitan.

Hakikat yang perlu diakui ialah golongan yang kufur dan menyerang Islam wujud sejak dulu dan mereka tidak akan pupus sehingga ke akhir zaman. Selagi adanya syurga dan neraka, selagi itulah ada golongan bakal penghuni syurga dan penghuni neraka.

Selagi ada syurga dan neraka selagi itulah akan ada pejuang agenda ke syurga di dunia ini dan pejuang agenda ke neraka.

Serangan pejuang agenda ke neraka terhadap islam jelas dapat diperhatikan dalam sirah Rasulillah saw dan juga perjalanan hidup para anbiya' sepanjang zaman.

Justeru, kita tidak merasa pelik jika lahir seorang seperti Geert Wilders ahli parlimen Belanda. Malah sebenarnya kita tidak juga pelik sekiranya lahir ribuan lagi orang seperti Geert Wilders. Kerana Geert Wilders hari ini hanyalah klon kepada Geert Wilders yang telah lahir sepanjang sejarah manusia, dan dia nanti akan diwarisi oleh Geert Wilders abad mendatang. Maka bersedialah wahai umat untuk menghadapi Geert Wilders hari ini, Geert Wilders hari esok dan ribuan lagi Geert Wilders hari-hari mendatang.

Jangan undur ke belakang, atau sedetik mencari kerehatan daripada menentang Geert Wilders-Geert Wilders ini...


KEDUA : bertindak kerana kesombongan bukannya kejahilan

Golongan Geert Wilders ini ada yang bertindak kerana kejahilan tentang hakikat islam. Yang lebih ramainya ialah yang bertindak kerana kesombongan dan keangkuhan SETELAH MENYEDARI KEBENARAN ISLAM. Inilah punca kesesatan Iblis. Bukannya Iblis tidak mengetahui kebenaran Adam. Bukannya tidak menyedari kebenaran Tuhan, tetapi kesombiongan dan keangkuhan mendorong kepada penentangan terhadap perintah Tuhan.
Allah menegaskan:وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلائِكَةِ اسْجُدُوا لآدَمَ فَسَجَدُوا إِلا إِبْلِيسَ أَبَى وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ


Maksudnya: ‘dan ingatlah ketika Kami (Allah) berfirman kepada para Malikat sujudlah kamu kepada Adam , maka mereka semua sujud kecuali Iblis. DIA ENGGAN DAN BERSIKAP ANGKUH SERTA BESAR DIRI.MAKA DIA TERGOLONG DI KALANGAN ORANG YANG KUFUR ENGKAR” (Baqarah, ayat 34)


Lihatlah penentangan Iblis yang menjadi syaitan bukan kerana tidak mengerti tetapi kerana kesombongan. Begitulah, saya tidak menjangkakan Geert Wilders melakukan apa yang dilakukan kerana kejahilan tentang hakikat kebenaran islam, tetapi kerana keangkuhan dan kesombongan.


Kerana itu saya kurang bersetuju dengan mereka yang menyatakan, kita perlu tangani isu Geert Wilders- ini dengan menjelaskan kepadanya hakikat sebenar islam. Sumber maklumat tentang islam telah bersepah dalam internet dan sangat mudah untuk diperolehi dalam bentuk bahan bacaan bertulis. Seorang yangbijak seperti Geert Wilders ini tidak dapat saya bayangkan dia tidak meneliti dan mengkaji bahan-bahan ini.
Tetapi untuk berlaku lebih adil, cubalah golongan yang mencadangkan agar penjelasan tentang islam disampaikan kepada Geert Wilders mengusahakan satu pertemuan dengan beliau dan satu majlis penerangan. Mudah-mudahan boleh melunakkan hatinya!!!!????


KETIGA: Geert Wilders Malaysia!!

Sekali lagi saya tegaskan, janganlah merasa pelik dengan kehadiran Geert Wilders hari ini. Tetapi yang boleh kita rasa pelik ialah dua keadaan. Pertamanya golongan yang mengaku islam tetapi memperjuangkan syaitan atau Geert Wilders atau yang seumpama dengannya
Kedua golongan yang mengaku beriman tetapi tidak berjuang untuk Islamnya dan menentang "kelompok Geert Wilders" ini.

Kita boleh juga merasa pelik terhadap seorang yang mengaku muslim tetapi mempunyai pemikiran dan prejudis terhadap islam seperti Geert Wilders. Malah bertindak seumpama tindakan Geert Wilders.

Jangan kita lupa dan cuba menyembunyikan hakikat bahawa kita sebenarnya mepunyai tidak sedikit "Geert Wilders Versi malaysia"

Sedarkah kita, dalam keghairahan kita melaungkan usaha memboikot barangan Belanda yang tiada kaitan dengan Geert Wilders kita masih mendokong dan menyokong program-program seumpama yang dibuat oleh "Geert Wilders Malaysia". Adakah kita buta dengan filem-filem yang wujud dan disiarkan di rangkaian televisyen nasional yang menjolok mata dan jelas merendahkan martabat muda mudi Islam dengan pelbagai aksi. Filem dan drama yang menyindir pemakaian Islam, para pendakwah dan amalan Islam diarah oleh orang Islam Malaysia.

Kerana itu saya menegaskan: Kita mempunyai tidak sedikit "Geert Wilders Malaysia". Mereka dinobatkan menerusi program penganugerahan rasmi yang diiktiraf oleh pihak berkuasa dengan kehadiran menteri yang berkuasa....Konsert-konsert yang menjadi tontonan umat islam yang dipersembahkan oleh muda mudi islam dengan pakaian barat yang mengancam jati diri islam. inilah "Geert Wilders Malaysia". Tidakkah kita wajar memboikot mereka!!!!!!

Akhbar, Majalah, dan bahan bacaan murahan yang bersepah di kaki lima bangunan di seluruh malaysia, -yang juga pastinya mendapat tempat juga di seumpama Pesta Buku Islam Antrabangsa Kuala Lumpur 2008 yang sedang berlansung sekarang- menjadi penyubur kepada kelahiran ribuan manusia 10 tahun akan datang yang boleh kita gelar nanti sebagai "Geert Wilders Malaysia".

KEEMPAT: Keadilan dalam Memboikot Barangan Belanda

Golongan yang kufur ini dua golongan. Satu yang kufur tetapi tidak menentang Islam. Kedua yang kufur dan menentang Islam samada secara terang-terangan atau secara diam-diam.

Pada yang tidak menentang Islam, wajarlah mereka dilayani dengan cara baik dan diberikan keadilan dan hak mereka.


Allah berfirman:

لا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

Maksudnya: “Allah tidak melarang kamu terhadap orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama dan tidak mengusir kamu keluar, untuk kamu berbuat baik kepada mereka dan berlaku adil kepada mereka. Sesungguhnya Allah cintakan orang yang berlaku adil." (surah al-Mumtahanah, ayat 8)

Persoalannya, program memboikot barangan Belanda dengan beberapa senarai yang disebarkan menerusi sms adakah ditujukan kepada golongan yang menentang Islam atau yang tidak menentang Islam??? Siapakah yang akan terpalit dan merasai kesannya? Golongan yang menentang atau golongan yang tidak menentang??? Persoalan ini perlu dirungkaikan….
posted by admin @ 3:47 AM   4 comments
Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2008
Pesta Buku Antarabangsa KL telah bermula jumaat 4 April di PWTC. Darul Fuqaha sendiri tidak berkesempatan untuk menyertai pameran tersebut disebabkan beberapa keadaan yang tidak mengizinkan. Malah beberapa syarikat pengedar buku Islam yang biasanya menyertainya sepanjang tahun juga tidak melibatkan diri sebagai peserta seperti Syabab Media. Bangi. Antara sebabnya kebimbangan kehadiran orang ramai kerana sebahagian booth ditempatkan di bangunan kedua di seberang sungai. Sepanjang pemerhatian saya semalam bangunan kedua tersebut kebanyakannya ditempatkan beberapa jabatan kerajaan dan agensi-agensi swasta serta penerbitan universiti. Booth mereka ini hakikatnya tidak mendapat sambutan yang memberansangkan. kebanyakan pempamer popular berada di bangunan utama.


Apa pun para pencinta buku tidak wajar ketinggalan untuk menghadirinya, Di sinilah peluang keemasan untuk menatapi buku-buku baru yang diterbitkan oleh para penerbit negara.
Bagi peminat buku-buku Islam dalam bahasa Melayu, kelihatan gerai al-Hidayah Publisher dan Berlian Publication menampilkan banyak buku-buku baru. al-Hidayah mengambil 10 gerai pada tahun ini berbanding Berlian yang hanya mengambil 4 booth. Cuma yang tidak kelihatan ialah Telaga Biru. Gerainya tidak saya temui. Dalam senarai pempamer pun tidak ada. Tetapi dalam IKIM hebat dipromosikan pertemuan-pertemuan dengan para penulis buku Telaga Biru. Saya cuba menghubungi Ust zahazan tapi gagal...apa pun besok saya akan kembali meninjau buku-buku baru di sana insyaAllah...buat para pengunjung blog ini...jom jumpa di sana....
posted by admin @ 1:23 AM   0 comments

KALAM MUQODDIMAH
web ini adalah kesinambungan daripada laman web www.darulfuqaha.com yang juga dikendalikan oleh al-Ustaz Mohd Khairuddin at-Takiri memuatkan rencana, artikel dan coretan peribadi dan pandangan al-Ustaz terhadap isu-isu semasa yang timbul dalam masyarakat Islam menurut perpektif Islam.

IKIM.FM
Bersama Ustaz Dr. Takiri setiap Isnin di IKIM jam 2.30 ptg
PERKENALAN
Name: USTAZ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Home:
MAKLUMAT:
AL-USTAZ MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI,
Pendakwah, Pendidik & Ahli perniagaan sepenuh masa. Bekas Pensyarah Jabatan Arab & Tamadun Islam, FPI, UKM (meletakkan jawatan Ogos 2008) Berkelulusan B.A dan Master Bahasa & Kesusasteraan Arab di Universiti of Jordan dan Aal Bayt Univ, Jordan dan Phd Pengajian Islam di UKM.


KELAHIRAN

Dilahirkan di Kg Seberang Takir, K. Trg pada 1973. Anak sulong daripada 16 orang adik-beradik.

PENDIDIKAN

Pendidikan menengah awal di Sek. Men Agama Sultan Zainal Abidin, Ladang, K. Trg pada tahun 1986. Setelah mendapat keputusan cemerlang dalam SRP pada tahun 1988, mendapat tawaran ke Kolej Islam Kelang. Namun hati lebih terpaut untuk memasuki aliran Thanawi yang menggunakan bahasa Arab sepenuhnya di Sek. Men. Agama Sultan Zainal Abidin, K. Trg. Trg yang merupakan sekolah agama terbaik menghimpunkan pelajar-pelajar terbaik sekolah-sekolah agama di Terengganu. Namun, pengajian di aliran Thanawi tak sempat diselesaikan kerana setelah mendapat keputusan cemerlang dalam SPM yang diambil secara persendirian pada tahun 1990, hati lebih berminat untuk segera ke luar negara menuntut ilmu. Justeru, tawaran untuk melanjutkan pelajaran pada tahun 1992 dengan biasiswa Kementerian Pelajaran Malaysia ke Universiti of Jordan diterima.

Alhamdulillah, berjaya mendapat Bachelor dengan kepujian di bidang Bahasa & Kesusasteraan Arab di Univ. of Jordan pada tahun 1996. Seterusnya pengajian di peringkat Master diteruskan dan berjaya mendapat Master di bidang Bahasa & Kesusasteraan Arab di Aal al-Bayt University, Mafraq,Jordan pada tahun 2000. Tajuk tesis Master ialah Signifikan partikel setara dan genetif di sisi sarjana sintaksis dan sarjana Usul Fiqh serta pengaruhnya terhadap Kefahaman Teks Syara`

Seterusnya Phd Pengajian Islam di Jabatan Arab & Tamadun Islam, FPI, UKM dengan tesis bertajuk: "Retorik Partikel Waw Dalam al-Qur'an Dan Pengaruhnya Terhadap Penterjemahan Makna al-Qur'an ke Dalam Bahasa Melayu."


PENGALAMAN BERTUGAS:

Pada tahun 1999 diterima bertugas sebagai guru bahasa di CELPAD, UIA. Setelah mendapat Master di awal 2000 dilantik sebagai Pensyarah Bahasa. Mendapat tawaran sebagai pensyarah Bahasa di UITM pada tahun 2002 namun ditolak kerana hati lebih terpikat dengan UKM setelah diadakan beberapa kali istikharah. Seterusnya bertugas sebagai Tutor pada tahun 2002 seterusnya Pensyarah bermula pada tahun 2006 di Jabatan Pengajian Arab & Tamadun Islam, FPI, UKM. pada Ogos 2008 meletakkan jawatan sebagai Pensyarah untuk memfokuskan kerja-kerja dakwah, pendidikan dan perniagaan.

TUGAS SEKARANG

Sekarang bertugas sebagai Pendakwah, Pendidik, Penulis, Aktivis Sosial dan Ahli Perniagaan sepenuh masa di samping sebagai Presiden dan Pensyarah di Kolej Islam Fuqaha

AKTIVITI PENGLIBATAN

Pengerusi Eksekutif & Pengasas Darul Fuqaha, Pengerusi Eksekutif& Pengasas Maahad Tahfiz Anak Yatim Darul Fuqaha, Presiden dan Pengasas Kolej Islam Fuqaha,Pengerusi Eksekutif dan Pengasas SRIP Tahfiz Kajang dan ALP SRIP Tahfiz K. Trg, Pengasas dan Presiden Nadwah Ilmuan Muslim, Exco Persatuan Ulama Malaysia, Pengerusi Sekreteriat Penerbit & Pengedar Buku Islam Malaysia (SPEEDI) dan Ahli Majlis Buku Islam Malaysia. Beliau cergas sebagai Penceramah (di masjid, tv dan radio), Penulis (buku, artikel dan makalah), Penerbit (buku-buku Islam, Penggiat Sosial dan Pengamal Perubatan Islam.

PENULISAN BUKU

Antara buku beliau bertajuk:
1) Hukum Berurusniaga Dengan Yahudi Dunia
2) Hak-hak Bukan Islam Dalam Negara Islam
3) Adab-Adab Berdoa Dalam Islam
4) Terjemahan Tafsri Munir Juzuk 30
5) Hukum Wanita Menjadi Imam Solat Jumaat; Kontroversi Solat Jumaat Dr Amina Wadud
6) Perspektif Islam
7) Intipan Khalwat Menurut al-Qur'an dan al-Sunnah; Menilai Pandangan Kontroversi Mufti Perlis
8)Hiburan & Gurau Senda Menurut Islam


PERHUBUNGAN

saya boleh dihubungi di talian 013 3621236/ 0133890000 email attakiri@ukm.my / attakri@yahoo.com. Artikel dan tulisan beliau boleh dilayari di http://www.darulfuqaha.com & www.ceramahkhairuddin.com baca lagi..
MUTIARA KATA TAKIRI

Hiduplah untuk ISLAM pasti ALLAH limpahkan anda dengan kegembiraan dan ketenangan

Previous Post
Archives
KALENDAR
SOAL-JAWAB HUKUM
SEBARANG PERTANYAAN BERKENAAN HUKUM ATAU INGINKAN SEBARANG PERBINCANGAN MENGENAI SESUATU ISU, PARA PENGUNJUNG DIMINTA UNTUK MEMASUKI FORUM YANG DISEDIAKAN. ANDA HANYA PERLU REGISTER UNTUK MEMBUAT SEBARANG POSTING

Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Syeikh Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri