BLOG ILMU UNTUK PANDUAN UMAT

DARUL FUQAHA
Pusat Ilmu, Dakwah, Pendidikan & Kebajikan Yang diasaskan Oleh Syeikh Khairuddin Takiri
MAAHAD TAHFIZ ANAK YATIM DARUL FUQAHA
Pusat Pendidikan Bersepadu Untuk Anak Yatim
Produk Kesihatan & Kecantikan D`HATIKU

Jom Sertai Fan Ust Khairuddin
USTAZ KHAIRUDDIN FAN'S
Ustaz Khairuddin at-Takiri

Promote Your Page Too
DARUL FUQAHA FAN`S
DARUL FUQAHA

Promote Your Page Too
Ibadah Korban di Kemboja RM230, Sabah RM400 & Eritrea RM300. Hubungi Ustaz Khairuddin 0133890000, Ustaz azlan 0192677703 dan Ustazharme 0192121972 untuk 1 bahagian,
KORBAN DI KEMBOJA FAN`S
Ibadah Korban di Kemboja, Eritrea & Pendalaman Sabah

Promote Your Page Too
SOAL JAWAB ISLAM FAN`S
Soal Jawab Islam

Promote Your Page Too
IKLAN TERKINI

DIPLOMA SYARIAH & SIJIL TAFAQQUH
BIMBINGAN
Ust Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri
PENDAFTARAN PELAJAR BARU DIBUKA
LEPASAN SPM LAYAK MEMOHON
bertempat
di KOLEJ ISLAM FUQAHA Sg. Merab, Bangi
SYARAT & MINAT YANG TINGGI UNTUK MENJADI ULAMA
Persiapan untuk melanjutkan pengajian Ijazah Pertama di Universiti2 di Indonesia
PENGAJIAN PERCUMA

Hubungi Ust Harme 0192121972
BACAAN AL-QUR'AN AL-KARIM
BACAAN QARI MASJID HARAM MAKKI
KLIK
ISLAMIC BOOK ONLINE
NOVEL "PUAKA"
Video-Kuliah Dhuha
Video-Kisah Nabi1
Video-Kisah Nabi2
Video-Kisah Nabi3
Video-Kisah Nabi4
Video-Kisah Nabi5
Video-Kisah Nabi6
Video-Tafsir Baqarah;5-6
youtube
KULIAH DHUHA..

pengajian tafsir ibnu kathir, hadis riadussolihin & fekh hadis bulughul marom


klik di sini untuk mendengar sambungan KLIK
MASJID..

Ukhwah.com :: Top Blog
RAKAN BLOG
WEB ARUS PERDANA
[`] ::. UTUSAN MELAYU
[`] ::. BERITA HARIAN
[`] ::. HARIAN METRO
[`] ::. KOSMO
[`] ::. METRO AHAD
[`] ::. NEW STRAITS TIMES
[`] ::. MALAYSIA KINI
[`] ::. HARAKAH
[`] ::. AGENDA DAILY
[`] ::. SIASAH DAILY
[`] ::. SELANGOR DAILY
[`] ::. TRANUNG KITE
[`] ::. ALJAZEERA
[`] ::. AkHbAr MaGrIbI < [`] ::. ABC news
[`] ::. BBC news
[`] ::. CNN
[`] ::. GOOGLE news
[`] ::. SUARAM
[`] ::. TERAS MELAYU
[`] ::. UMNO
[`] ::. PEMUDA UMNO
[`] ::. PARTI KEADILAN
[`] ::. PARTI ISLAM
WEB ILMIYYAH
[`] ::. LAMAN WEB ILMIYYAH
[`] ::. JAKIM
[`] ::. PERSATUAN ULAMA MALAYSIA
[`] ::. Dr. Sa`id Ramadhan al-Buti
[`] ::. Dr Asri Zainal Abidin
[`] ::. Ust Nik Nasri Nik Malek
[`] ::. Ust Shauqi Othman
[`] ::. Ust Hasrizal
[`] ::. Ust Zaharuddin
[`] ::. al-ahkam on-line
[`] ::. Ust Adlan Abd Aziz
[`] ::. Ust Zamihan al-Ghari
[`] ::. TAMAN ILMU ISLAM
[`] ::. UKHWAH.COM
[`] ::. SURAU LADANG
[`] ::. E-BOOK
[`] ::. SURAU FABER2
POLITICIAN BLOGGER
[`] ::. YB DATO SHAHRIR SAMAD
[`] ::. DATO' KADIR JASIN
[`] ::. TUN DR MAHATHIR
[`] ::. DATO' ROHANIE AHMAD
[`] ::. ROSLAN SMS
[`] ::. LIM KIT SIANG
[`] ::. KASIM AHMAD
[`] ::. RONNIE LIU
[`] ::. ANWAR IBRAHIM
[`] ::. MARINA MAHATHIR
[`] ::. HUSAM MUSA
[`] ::. PENARIK BECA
[`] ::. TARMIZI MAT JAM
[`] ::. SYD HUSSIN AL ATTAS
[`] ::. SANG KELEMBAI
[`] ::. FATHI ARIS
MALAYSIAN BLOGGER
[`] ::. ASMAH ISMAIL
[`] ::. YUSAMMIR
TAQWIM SOLAT
APAKAH HADIS "KEFAQIRAN MEMBAWA KEKUFURAN" BERMAKSUD KEFAQIRAN HARTA ATAU KEFAQIRAN JIWA?
Saturday, October 16, 2010
APAKAH HADIS "KEFAQIRAN MEMBAWA KEKUFURAN" BERMAKSUD KEFAQIRAN HARTA ATAU KEFAQIRAN JIWA?


6336 - أخبرنا أبو طاهر الفقيه ، أنا أبو بكر محمد بن الحسين القطان ، نا أحمد بن يوسف السلمي ، نا محمد بن يوسف ، قال : ذكر سفيان ، عن الحجاج يعني ابن فرافصة ، عن يزيد الرقاشي ،
عن أنس بن مالك ، قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : « كاد الفقر أن يكون كفرا ، وكاد الحسد أن يغلب القدر » شعب الإيمان للبيهقي - (ج 14 / ص 125)

555 - أخبرنا هبة الله بن إبراهيم الخولاني ، ثنا إبراهيم بن يوسف الصيدناني ، ثنا محمد بن عمرو العقيلي ، ثنا إبراهيم بن عبد الله ، ثنا أبو عاصم النبيل الضحاك بن مخلد الشيباني ، ثنا سفيان هو الثوري ، عن حجاج بن فرافصة ، عن يزيد الرقاشي ، عن أنس ، قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : « كاد الفقر أن يكون كفرا ، وكاد الحسد أن يغلب القدر »
وأنا هبة الله ، أنا أبو سعيد الحسن بن الحسين بن عبدان ، نا أبو يعقوب ، محمد بن أحمد النحوي ببغداد ، نا إبراهيم بن عبد الله ، نا أبو عاصم ، نا سفيان يعني الثوري ، عن يزيد الرقاشي ، عن أنس بن مالك ، أن النبي صلى الله عليه وسلم قال . وذكره (مسند الشهاب القضاعي - (ج 2 / ص 425)
Diriwayatkan daripada Anas bin Malik; sabda Rasulullah SAW: "Hampir saja kefaqiran membawa kepada kekufuran dan hampir sahaja sifat hasad mengalahkan ketetapan qadar (Allah).

Hadis di atas diriwayatkan oleh Imam Baihaqi dalam Syu`ab al-Iman (juz 14, Hlm 125) dan juga al-Quda`i dalam Musnad beliau (juz 2, hlm 425).

Hadis "Hampir sahaja kefaqiran itu membawa kepada kekufuran" selalunya ditafsirkan dengan maksud kefakiran harta benda. Justeru, kesimpulan yang selalu dibuat ialah kemiskinan harta itu sesuatu yang sangat merbahaya dan perlu ditangani kerana boleh membawa kepada kerosakan aqidah iaitu kekufuran. Malah, ada yang berlebih-lebihan berbicara tentang bahaya kefaqiran bagi merasionalkan kerakusan mereka mencari harta dunia.

Namun, menariknya terdapat hadis-hadis yang lebih sahih dan kuat dalam Sahih Bukhari, Muslim, Ibn Majah, Tirmizi dan Ahmad di mana Nabi saw menafikan kebimbangan baginda terhadap kefaqiran harta sebaliknya yang dibimbangi ialah kekayaan harta. Antaranya Hadis Sahih riwayat Imam Bukhari daripada sahabat Nabi SAW `Amru bin `Auf, sabda Nabi SAW:
فَوَاللَّهِ لَا الْفَقْرَ أَخْشَى عَلَيْكُمْ وَلَكِنْ أَخَشَى عَلَيْكُمْ أَنْ تُبْسَطَ عَلَيْكُمْ الدُّنْيَا كَمَا بُسِطَتْ عَلَى مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ فَتَنَافَسُوهَا كَمَا تَنَافَسُوهَا وَتُهْلِكَكُمْ كَمَا أَهْلَكَتْهُمْ
Maksudnya: "Maka demi Allah, bukanlah kefaqiran aku bimbangkan ke atas kamu tetapi aku bimbang dibentangkan ke atas kamu dunia sepertimana dibentangkan ke atas umat sebelum kamu lalu kamu berlumba-lumba mengejarnya sepertimana mereka berlumba-lumba mengejarnya dan ia mehancurkan kamu sepertimana ia telah menghancurkan mereka. (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tirmizi, Ibn Majah dan Ahmad)
Ternyata daripada hadis di atas, kekayaan menjadi antara punca kehancuran banyak manusia, malah ia telah berlaku kepada terdahulu.
Maksud hadis ini sendiri telah dibuktikan oleh sejarah manusia terdahulu serta reality hidup manusia dewasa ini. Kekayaan telah menjadikan manusia rakus mengejar harta sehingga sanggup mencuri, merompak, membunuh dan melakukan apa sahaja meskipun yang haram demi untuk mendapatkan kekayaan. Kekayaan juga telah melekakan banyak orang daripada agama dan akhlak yang baik.


Begitu juga dalam hadis Ibn Majah dan Ahmad, baginda menegur para sahabat yang berbicara tentang kefaqiran dan menakutkan-nakutkan diri mereka dengan kefaqiran. Baginda lantas menegur: "Adakah kefaqiran yang kamu takutkan? Demi jiwaku yang berada di tanganNya, dunia akan mencurah-curah pada kamu sehinggakan tidak ada yang menyelewengkan hati seseorang kamu melainkan dunia itu. (riwayat Ibn Majah, Bab Mengikut Sunnah Rasulillah SAW). Nabi SAW dalam hadis di atas bukan sahaja menafikan ketakutan terhadap kefaqiran bahkan menegaskan tentang kebimbangan terhadap kekayaan.

Menariknya sepanjang pemerhatian saya –wallahu a`lam- tidak dapat terdapat hadis-hadis lain lagi yang mengecam kemiskinan dan memperingatkan umat Islam dengan bahaya kemiskinan kecuali beberapa hadis doa dalam Nasaei di mana Nabi berlindung diri daripada kefaqiran, dalam Tirmizi di mana Nabi SAW berdoa agar dicukupkan keperluan untuk tidak menjadi faqir, dalam Sahih Bukhari di mana Nabi SAW berdoa daripada fitnah kekayaan dan kefaqiran kedua-duanya sekaligus,(Bab Memohon Perlindungan daripada Fitnah Kefaqiran, hadis No 5900).

Malah Imam Bukhari pula membuat satu bab bertajuk "kelebihan kefaqiran" yang merujuk kepada kefaqiran harta. Antaranya hadis Nabi SAW yang menegaskan bahawa kebanyakan ahli syurga di kalangan orang-orang faqir manakala kebanyakan ahli neraka di kalangan orang yang kaya. (Bab Kelebihan Kefaqiran,No 5968).

Sekiranya hadis bahaya kefaqiran ditafsirkan dengan maksud bahaya kemiskinan harta ia akan bertembung dengan maksud hadis yang lebih kuat yang mengecam dan mempertingatkan kita tentang bahaya kekayaan.

Lantaran itulah tafsiran yang lebih tepat bagi maksud kefaqiran dalam hadis tersebut ialah kefaqiran jiwa. Ertinya kefaqiran jiwa manusia mendorong manusia menjadi kufur meskipun dia seorang yang kaya harta-benda.

Tafsiran ini disokong oleh maksud hadis baginda selanjutnya yang menyebut tentang bahaya hasad dengki. Teks lengkap hadis tersebut ialah: "Hampir saja kefaqiran membawa kepada kekufuran dan hamper sahaja sifat hasad mengalahkan ketetapan qadar (Allah).

Ia juga disokong oleh banyak hadis yang menjelaskan hakikat sebenar kefaqiran iaitu kafaqiran jiwa antaranya sabda Nabi SAW; wahai Abu zar, adakah kamu melihat banyak harta itu adalah kekayaan? Dan sedikit harta itu adalah kefaqiran? Bukan begitu, sebenar-benar Kekayaan ialah kekayaan jiwa dan sebenar-benar kefaqiran ialah kefaqiran jiwa. (Sahih al-Hakim)

Nabi SAW juga mengajar berdoa untuk kaya tetapi kaya yang disertai dengan barakah. Antaranya doa Nabi SAW kepada Anas bin Malik: "Ya Allah banyakkanlah hartanya dan anak pinaknya dan berkatilah dia pada apa sahaja pemberianMu kepada nya."
Justeru, kesimpulan yang boleh dibuat ialah;
1. kekayaan yang sebenar ialah kaya jiwa. Kefaqiran yang sebenar ialah kefaqiran jiwa.
2. kekayaan harta lebih bahaya berbanding kefaqiran sekiranya ia tidak diirngi dengan kekayaan jiwa.
3. Orang yang kaya harta dan jiwa menggunakan hartanya untuk jalan Allah.
4. Orang kaya harta dan miskin jiwa sentiasa merasa miskin dan tidak merasakan hartanya mencukupi.
5. Orang yang faqir harta tetapi kaya jiwa tidak tergamak melakukan yang haram demi untuk sesuap nasi.
posted by admin @ 4:43 PM   0 comments

KALAM MUQODDIMAH
web ini adalah kesinambungan daripada laman web www.darulfuqaha.com yang juga dikendalikan oleh al-Ustaz Mohd Khairuddin at-Takiri memuatkan rencana, artikel dan coretan peribadi dan pandangan al-Ustaz terhadap isu-isu semasa yang timbul dalam masyarakat Islam menurut perpektif Islam.

IKIM.FM
Bersama Ustaz Dr. Takiri setiap Isnin di IKIM jam 2.30 ptg
PERKENALAN
Name: USTAZ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Home:
MAKLUMAT:
AL-USTAZ MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI,
Pendakwah, Pendidik & Ahli perniagaan sepenuh masa. Bekas Pensyarah Jabatan Arab & Tamadun Islam, FPI, UKM (meletakkan jawatan Ogos 2008) Berkelulusan B.A dan Master Bahasa & Kesusasteraan Arab di Universiti of Jordan dan Aal Bayt Univ, Jordan dan Phd Pengajian Islam di UKM.


KELAHIRAN

Dilahirkan di Kg Seberang Takir, K. Trg pada 1973. Anak sulong daripada 16 orang adik-beradik.

PENDIDIKAN

Pendidikan menengah awal di Sek. Men Agama Sultan Zainal Abidin, Ladang, K. Trg pada tahun 1986. Setelah mendapat keputusan cemerlang dalam SRP pada tahun 1988, mendapat tawaran ke Kolej Islam Kelang. Namun hati lebih terpaut untuk memasuki aliran Thanawi yang menggunakan bahasa Arab sepenuhnya di Sek. Men. Agama Sultan Zainal Abidin, K. Trg. Trg yang merupakan sekolah agama terbaik menghimpunkan pelajar-pelajar terbaik sekolah-sekolah agama di Terengganu. Namun, pengajian di aliran Thanawi tak sempat diselesaikan kerana setelah mendapat keputusan cemerlang dalam SPM yang diambil secara persendirian pada tahun 1990, hati lebih berminat untuk segera ke luar negara menuntut ilmu. Justeru, tawaran untuk melanjutkan pelajaran pada tahun 1992 dengan biasiswa Kementerian Pelajaran Malaysia ke Universiti of Jordan diterima.

Alhamdulillah, berjaya mendapat Bachelor dengan kepujian di bidang Bahasa & Kesusasteraan Arab di Univ. of Jordan pada tahun 1996. Seterusnya pengajian di peringkat Master diteruskan dan berjaya mendapat Master di bidang Bahasa & Kesusasteraan Arab di Aal al-Bayt University, Mafraq,Jordan pada tahun 2000. Tajuk tesis Master ialah Signifikan partikel setara dan genetif di sisi sarjana sintaksis dan sarjana Usul Fiqh serta pengaruhnya terhadap Kefahaman Teks Syara`

Seterusnya Phd Pengajian Islam di Jabatan Arab & Tamadun Islam, FPI, UKM dengan tesis bertajuk: "Retorik Partikel Waw Dalam al-Qur'an Dan Pengaruhnya Terhadap Penterjemahan Makna al-Qur'an ke Dalam Bahasa Melayu."


PENGALAMAN BERTUGAS:

Pada tahun 1999 diterima bertugas sebagai guru bahasa di CELPAD, UIA. Setelah mendapat Master di awal 2000 dilantik sebagai Pensyarah Bahasa. Mendapat tawaran sebagai pensyarah Bahasa di UITM pada tahun 2002 namun ditolak kerana hati lebih terpikat dengan UKM setelah diadakan beberapa kali istikharah. Seterusnya bertugas sebagai Tutor pada tahun 2002 seterusnya Pensyarah bermula pada tahun 2006 di Jabatan Pengajian Arab & Tamadun Islam, FPI, UKM. pada Ogos 2008 meletakkan jawatan sebagai Pensyarah untuk memfokuskan kerja-kerja dakwah, pendidikan dan perniagaan.

TUGAS SEKARANG

Sekarang bertugas sebagai Pendakwah, Pendidik, Penulis, Aktivis Sosial dan Ahli Perniagaan sepenuh masa di samping sebagai Presiden dan Pensyarah di Kolej Islam Fuqaha

AKTIVITI PENGLIBATAN

Pengerusi Eksekutif & Pengasas Darul Fuqaha, Pengerusi Eksekutif& Pengasas Maahad Tahfiz Anak Yatim Darul Fuqaha, Presiden dan Pengasas Kolej Islam Fuqaha,Pengerusi Eksekutif dan Pengasas SRIP Tahfiz Kajang dan ALP SRIP Tahfiz K. Trg, Pengasas dan Presiden Nadwah Ilmuan Muslim, Exco Persatuan Ulama Malaysia, Pengerusi Sekreteriat Penerbit & Pengedar Buku Islam Malaysia (SPEEDI) dan Ahli Majlis Buku Islam Malaysia. Beliau cergas sebagai Penceramah (di masjid, tv dan radio), Penulis (buku, artikel dan makalah), Penerbit (buku-buku Islam, Penggiat Sosial dan Pengamal Perubatan Islam.

PENULISAN BUKU

Antara buku beliau bertajuk:
1) Hukum Berurusniaga Dengan Yahudi Dunia
2) Hak-hak Bukan Islam Dalam Negara Islam
3) Adab-Adab Berdoa Dalam Islam
4) Terjemahan Tafsri Munir Juzuk 30
5) Hukum Wanita Menjadi Imam Solat Jumaat; Kontroversi Solat Jumaat Dr Amina Wadud
6) Perspektif Islam
7) Intipan Khalwat Menurut al-Qur'an dan al-Sunnah; Menilai Pandangan Kontroversi Mufti Perlis
8)Hiburan & Gurau Senda Menurut Islam


PERHUBUNGAN

saya boleh dihubungi di talian 013 3621236/ 0133890000 email attakiri@ukm.my / attakri@yahoo.com. Artikel dan tulisan beliau boleh dilayari di http://www.darulfuqaha.com & www.ceramahkhairuddin.com baca lagi..
MUTIARA KATA TAKIRI

Hiduplah untuk ISLAM pasti ALLAH limpahkan anda dengan kegembiraan dan ketenangan

Previous Post
Archives
KALENDAR
SOAL-JAWAB HUKUM
SEBARANG PERTANYAAN BERKENAAN HUKUM ATAU INGINKAN SEBARANG PERBINCANGAN MENGENAI SESUATU ISU, PARA PENGUNJUNG DIMINTA UNTUK MEMASUKI FORUM YANG DISEDIAKAN. ANDA HANYA PERLU REGISTER UNTUK MEMBUAT SEBARANG POSTING

Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 Syeikh Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri